Wow! Snacka om att vi känner oss lite extra stolta just nu!

LFI:s föräldracoach Maria Geni vinner Södertälje kommuns jämställdhetspris

“… för hennes viktiga förebyggande arbete. Forskning och erfarenhet visar vikten av att skapa trygga barn och unga för att förhindra polisiära insatser, och för att lyckas med det behöver man stötta föräldrarna så att de i sin tur kan stötta sina barn” lyder motiveringen.
– Jag blir extremt rörd. Jag är själv uppväxt i en kontext med patriarkala strukturer där det fanns skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Det jag lärt mig av det vill jag föra vidare till andra föräldrar för att barn ska få de bästa möjliga livsvillkoren, säger Maria Geni. 
Läs juryns motivering till fullo på Södertälje kommuns hemsida, och Marias intervju med Länstidningen, samt Telgenytt
————————————————————————

Marlen Eskander invald i kommittén Svensk Kulturkanon

 -Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Marlen. Kulturkanon lyfter vikten av kultur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning, fortsätter hon. 
Kommittén är ett direktiv förordnat av kulturministern Parisa Liljestrand. 
Läs Regeringens uttalande här.
Och vilka är några av de böcker Marlen önskar ha med? Det har hon berättat för Länstidningen.
Läs mer här:
Telgenytt
Svensk Bokhandel
Göteborgs-Posten
————————————————————————
“Ljus i mörkret” – för hopp i Södertälje
Trots skjutningen kvällen innan Ljusafton så hölls eventet enligt tidigare plan på söndagen. Behovet var stort att få samlas, ge varandra stöd och tända ett ljus för alla drabbade och för Södertälje. Många Hovsjöbor samlades för den gemensamma ljusvandringen. En av LFI:s ungdomsledare läste dessutom upp en egenskriven dikt om ljuset och hoppet i förorten. 
Lyssna på ungdomsledaren Reham prata om dikten och Ljusafton på SVT Radio.
Läs vad LT och Telgenytt skrivit om Ljusafton.
————————————————————————
LFI arrangerar för andra året “Ljusafton” – en manifestation för ljus och hopp
På söndag 10 dec manifesterar Hovsjö mot mörkret och våldet i samhället genom en Ljusafton med aktiviteter, ljusvandring och en eldshow. Kanske betyder kvällen extra mycket nu när området stämplats som extra utsatt, skriver Länstidningen. LFI är huvudarrangör med stöd av Södertälje kommun, och samarbetar med flera lokala aktörer såsom Röda korset, LEBI Skol IF, Hovsjö Fritidsgård, Svenska Kyrkan m.fl. 
“Kommunen och samhället måste investera i de här försummande områdena i större utsträckning” menar LFI:s verksamhetschef Marlen Eskander. 
Läs hela artikeln i LT här

—————————————————————————–

LFI:s verksamhetschef tipsar
Har du som förälder svårt att få dina barn att plocka fram en bok? Att lära barn knäcka läskoden är inte så enkelt, men LFI:s verksamhetschef Marlen Eskander ger tre tips på hur man kan få barnen att läsa. 
“Man kan muta”, tipsar Marlen. 

Se hela SVT:s inslag med de tre tipsen här

—————————————————————————–

LFI får stöd av Kronprinsessparets Stiftelse

Kronprinsessparets Stiftelse stöttar organisationer, projekt och eldsjälar som frömjar hälsa och arbetar för stärkt gemenskap bland barn och unga i Sverige. Det är med stor tacksamhet vi får stöd av Stiftelsen för året 2024, ett stöd som behövs då vi ska etablera ett Läsland i Järva med bas i Tensta. 
Läs mer om anslaget på stiftelsens hemsida, här
————————————————————————
LFI kan bli Årets Samhällsaktör
Vi är stolta att få annonsera att vi är en av tre nominerade till Årets Samhällsaktör i kategorin hållbarhet av Dagens Industri. Priset delas ut av Dagens Industri och Gullers Grupp, som är en PR-byrå inriktad mot samhällsaktörer. Priset ges i kategorierna innovation, ledarskap och hållbarhet, till aktörer som gör en positiv skillnad i samhället. De andra nominerade är Sustainergies och Recoma. 
Läs mer här.
————————————————————————

Lär känna LFI:s verksamhetschef

Som 14-åring kom Marlen Eskander till Sverige från Syrien, idag driver hon Läsfrämjarinstitutet, en verksamhet som verkar för att öka integrationen och delaktigheten i samhället. Södertälje-profilen är också ledamot i Statens Kulturråd. Länstidningen har pratat med henne, om hennes liv, arbete och framtidstankar. 
Läs hela artikeln här
Och mer här.
————————————————————————

Läslandet deltog i Wasaskolans “Litteratur till 1000”

Förra veckan höll Wasaskolan i Södertälje i en litteraturfest för att öka läslusten bland låg- och mellanstadieeleverna, och självklart ville Läslandet vara med på detta otroliga initiativtagande! Lärarna förvandlades till levande sagokaraktärer från våra favoritböcker med fantasifulla kostymer, medan barnen förtrollades av en 4D-högläsning med Läslandet. 
Telgenytt var på plats, läs hela artikeln här

—————————————————————————–

Roligt att lära känna nya människor”

Över en vecka har gått sedan succén ”Gilgamesh – jakten på odödligheten” hade nypremiär. Vardan Harutyunyan och Alexandra Bozan spelade huvudpersonerna i det urgamla eposet från Mesopotamien. Nu berättar ungdomarna för Länstidningen om responsen de fått och om skådespeleri finns med i framtidsplanerna.

Se Länstidningens inslag här.

—————————————————————————–

 Ny pjäs om Gilgamesh och jakten på odödligheten

I helgen 26-27 augusti bjöd Läsfrämjarinstitutet på en nytolkning av eposet om Gilgamesh, världens första litterära verk. Det har varit en lång resa med en castingprocess under hösten förra året, och denna vår har repetitionerna varit i full gång varje vecka på Läslandet. Det är en pjäs med bara barn och unga i ensemblen, i samarbete med lokala aktörer såsom Elsistema och Assyriska fotbollsföreningens A-lag. 

Telgenytt och Länstidningen var båda måna om att uppmärksamma pjäsen innan premiären, som utökat både det kulturella och litterära engagemanget i vårt Södertälje!

Läs vad de skriver:

Telgenytt

Länstidningen

—————————————————————————–

Läslandet lockar till aktivt läsande

“När Läslandet är på plats är det inte bara högläsning ur en bok. Det är så mycket mer. Syftet är att få barn intresserade av att läsa, metoden är att använda flera sinnen”, skriver Nyhetsbyrån Järva. 
Nyhetsbyrån Järva besökte oss under en fyrdimensionell högläsning i Husby Gård i sommar, både barn och föräldrar berättade vad de tyckte om aktiviteten och vi är ytterst stolta över att metoden gett effekt. Att använda alla sinnena vid läsning gör läsningen lustfylld och ökar både minne och ordförråd. Barnen blir därmed mer benägna att vilja läsa boken de får med sig hem.
Läs mer om inslaget här
————————————————————————
 “Märker att barnen behöver det här”.
Barn läser mindre på sommarlovet. För att minska detta sommarlovstapp har vi med inspiration från projektet Läsa äger startat ett initiativ tillsammans med fritidshemmen i Södertälje. Läslandets feriepraktikanter och ungdomsledare åker ut till fritidshemmen och högläser för barnen samt uppmuntrar till rörelseglädje genom olika lekar. Det har varit en succé och Länstidningen följde med oss en dag. 
Läs deras artikel här
————————————————————————

Unga konstnärer ställer ut på Marenplan

Under påsklovet fick Läslandets ungdomar chansen att designa en möbel som under en sommarlovsvecka på konstkollo även fått färgläggas och färdigställts med hjälp av poeten Daniel Boyaciglu, konstnären Sissela Nordling Blanco och konstpedagogen Emma Dominguez. SVT Södertälje var på plats under konstkollot när våra ungdomar skapade peosi och konst på denna möbel som i slutet av augusti kommer ställas ut på Marenplan i Södertälje. 
Se inslaget här

—————————————————————————–

“Läsning är nyckeln till samhället”

Att väcka läslust och förbättra skolresultat – det var Wasaskolans mål när de inledde ett samarbete med Läsfrämjarinstitutet. Idag gör eleverna stora framsteg. Länstidningen besökte åk 2 på Wasaskolan i Södertälje när Läslandet höll i sin läsfrämjande aktivitet, något de gör veckovis efter ett samarbete med skolan. 
Läs vad LT har skrivit om besöket här

—————————————————————————–

Kulturministern Parisa Liljestrand på besök hos Läslandet

Det är med otrolig glädje LFI kunde välkomna en tredje kulturminister att besöka vår verksamhet. Vi bjöd in henne till en fyrdimensionell högläsning tillsammans med Hovsjö förskolebarn, och SVT var på plats!
“Det var häftigt att se att barnen fick vara med och utforma föreställningen samtidigt som man följde en struktur i boken som hade valts” säger Parisa Liljestrand. 
Läs SVT:s inslag här

—————————————————————————–

LFI grundare Marlen Eskander ny ledamot i Statens Kulturråd

Det är med stor glädje och ödmjukhet som vi kan meddela att Marlen Eskander, verksamhetschef och grundare för LFI, blivit invald av regeringen som ny ledamot i statens Kulturråd. Kulturrådet har en central roll inom kulturpolitiken och ansvarar i frågor som bl.a. rör teater, dans, musik, litteratur och konst. 
“Jag är mycket glad och hedrad över förtroendet att kliva in som styrelseledamot. Att jag får vara med och bidra med mina kompetenser, erfarenheter och perspektiv i ett så hedersamt och viktigt uppdrag” säger Marlen Eskander.
Vad säger media?
LT – Nytt toppjobb för Sädertäljeprofilen
LT – Det tar Marlen Eskander med sig till Statens Kulturråd
Telgenytt – Marlen Eskander utsedd till ledamot för Statens kulturråd
SVT – Södertäljeprofilen Marlen Eskander invald till Statens Kulturråd. 
SVT Radio – “Vill fortsätta jobba på fältet”.

—————————————————————————–

God uppslutning på ännu en föreläsning för föräldrar

Att veta hur man ska prata med sitt barn om skjutvapenvåldet har ökat i intresse efter föräldrasamtalet LFI arrangerade i höstas. Denna gången blev vi inbjudna till ST Afrems Kyrka i Geneta. Det blev en uppskattat föreläsning med nya insikter om betydelsen av könsroller, beteende och uppfostran. Länstidningen var på plats och pratade även med föräldrarna kring deras tankar. 
Du hittar artikeln här
———————————————————————— 

Läslandet bidragande faktor till kommunens framgångar

Idag är Hovsjöskolan en av Södertäljes bästa. Svenska Dagbladet har undersökt hur skolan lyckats vända en mörk trend till en ljusare framtid för barnen i skolan. Flera satsningar har gjorts i Hovsjö de senaste åren, dels för att engagera de boende mer i området och Läslandet är en av dem satsningarna som bidragit stort till framgångarna, finner SvD, och besökte därför LFI under en kväll.
Läs hela artikeln här.

—————————————————————————–

 pratar du med ditt barn om skjutvåldet

SVT var på plats när Läsfrämjarinstitutet bjöd in Södertäljes föräldrar till samtal och stöd kring den senaste tidens skjutningar i staden. På plats hade vi vår egna föräldracoach Maria Geni och kommunpolisen Martin Lazar. 
Det är viktigt att föräldrar och barn pratar om skjutvåldet som härjat i Södertälje den senaste tiden – annars riskerar tystnaden att normalisera händelserna”. Det säger Maria Geni, beteendevetare och föräldracoach. 
Lyssna på familjecoachens tre tips här.
Lyssna på polisens tips här.
Lyssna på en mammas oro här.
 ————————————————————————

“Röda masken” var i Rinkeby (18/11-2022) 

Under gårdagskvällen var det superhjälteträning i Rinkeby Folkets Hus. Det var Läslandets ensemble som tillsammans med ivriga barn gestaltade den prisbelönta bokserien “Handbok för superhjältar”. Den handlar om Lisa, som blir mobbad, men hittar en handbok som lär henne bli superhjälten “Röda masken”.

Läs hela artikeln här

 ————————————————————————

Konstnär för en vecka med Läslandet!

I samarbete med Grafikens Hus och Konstfack har Läslandet erbjudit en höstlovsaktivitet där ungdomar 13-16 år fått leva ut sina konstnärsdrömmar. Med guidning av konstnärer från Konstfack får ungdomar från Södertälje chansen att prova på.
Läs mer här
 —————————————————————————-

Vad gör Läsfrämjarinstitutet?

Läsfrämjarinstitutet presenteras i SFI-Lärartidningens avsnitt som heter forskning & studier, vetenskapliga artiklar och pågående aktionsforskning inom SFI.
Vad kan LFI göra för Sfi?
– Att som vuxen få arbeta med berättande i skapande processer är frigörande och underlättar språkinlärningen. LFI kan bland annat erbjuda inspirationsföreläsningar om vikten av läsning, litteratur och kultur för språkutvecklingen.
Läs hela texten här.
————————————————————————

Kommunen missade unga gängkriminella: “Något man måste fundera på”

“Kommunen tagen på sängen”
“Ett 40-tal personer ska hindra barn och ungdomar i Södertälje från att hamna i kriminalitet – trots det har staden drabbats av en ny dödlig våldsvåg. I flera fall finns kopplingar till den äldre generationen i det kriminella Södertäljenätverket. Nu riktas kritik mot kommunens förebyggande arbete. 
– Man har lyckats med vissa delar, men det är också en bild som har varit oemotsagd, säger Marlene Eskander, verksamhetschef på Läsfrämjarinstitutet. 

Läs hela artikeln på SVT Nyheter.

————————————————————————

Grundaren och verksamhetschefen för Läsfrämjarinstitutet tilldelas Alfons-Bokalen för “sitt arbete med läsning för integration av barn, unga och deras vuxna”.

Motivation lyder: “för ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda.” I juryn för Alfons-Bokalen sitter, förutom representanter från Rabén & Sjögren, även Bok-Makaren som förvaltar rättigheterna för Alfons Åberg. 

Läs mer:

Telgenytt

Alfons.se

Rabén & Sjögren

Svensk Bokhandel

Länstidningen

——————————————————————–

Här festas det i Hovsjö för att få folk att rösta

Teater, korvgrillning och basket – så ska man få upp valdeltagandet i Hovsjö
“Rösta och festa” anordnas av Läsfrämjarinstitutet och ska göra folk medvetna om vikten av att rösa – samt informera om valet. På plats finns också möjlighet att förtidsrösta. Berolin Deniz från Läsfrämjarinstitutet menar att evenemanget som finansieras av Södertälje kommun är viktigt för att öka valdeltagandet.
 – Förhoppningen ör att Hovsjöborna ska känna att deras röst spelar roll, säger Berolin Deniz, verksamhetsutvecklare på Läsfrämjarinstitutet.

Titta på videon från på SVT för att se vad Hovsjöborna tycker om evenemanget.
————————————————————————
Konstkollot i samarbete med Moderna Museet blev en succé

Under Läslandets sommaraktiviteter erbjuds flertalet olika kollon, varav en av dem var en hel vecka i konstens anda, tillsammans med Moderna Museet. Barnen skapade och utvecklades, vilket resulterade i en utställning av barnens konst på Moderna Museet. 

“Mitt intresse för konst var inte så högt förut men nu är jag jätteintresserad” säger 14-årige Tobias Mekho.

Se när Sveriges Radio var på plats. 

——————————————————————–
Intervju med Läsfrämjarinstitutet

Läsfrämjarinstitutet startade som ett initiativ i Assyriska föreningen 2015 av Marlene Eskander. Det började med föräldralediga mammor som tog saken i egna händer genom projektet – Läsa för integration. Det skulle inte bli en engångsföreteelse eller något som ligger långt borta och är dyrt och otillgängligt utan 2018 bildade de en egen organisation, Läsfrämjarinstitutet. Visionen är att varje unge ska ha ordets makt och en arena att agera på! I dag intervjuar iv Berolin Deniz som arbetar med verksamhetsutveckling och med utbildningsverksamheten. 

Klicka här för att läsa hela intervjun på generationpep.se.

—————————————————————————–

Läsäventyr för alla sinnen

Med interaktiv teater och konstnärligt skapande väcks läslusten hos både barn och vuxna. Verksamheten Läslandet har utvecklat en egen metod med 4-dimensionell högläsning.

Se Skolverkets bildreportage om Läslandet.

—————————————————————————–

Boken konkurreras ut av så mycket annat

Läslandet är en öppen verksamhet som genom konst, teater och lek vill öka barns intresse för litteratur. Det startade 2015 i Södertälje och har spridit sig till andra platser i länet.

Se SVT Södertäljes inslag om Läslandet.

—————————————————————————–

Full fart på fotokollot 

“Jag blev nästan gråtfärdig när de berättade om sina tankar och öppnade upp sig” säger kolloledaren Marianne Mikhail. 
Läs LTs reportage om sommarens fotokollo. 
————————————————————————

Galaxer och Picasso-hyllning när Läslandet ställer ut i Lina Hage

Denna sommar samarbetade Läsfrämjarinstitutet med Moderna muséet för att kunna arrangera ett konstkollo och främja all form av kreativa uttryck. Detta resulterade i ett vackert vernissage för barnens föräldrar.

Läs LTs reportage om Läslandets konstkollo i samarbete med Moderna Museet. 

—————————————————————————–

Läsfrämjarinstitutet blir beviljat statsbidrag av Delmos

Läsfrämjarinstitutet är en av de 31 ideella organisationer som får statsbidrag för sitt arbete. Nu är planen att bredda målgruppen och utveckla samarbeten. 

Läs LT:s artikel här

—————————————————————————–

Det läsfrämjande arbetet ökade under pandemin

Det var nära att verksamheten på Läslandet stängde ned, men när Marlen Eskander fick flera samtal från föräldrar som bad dem att hålla öppet, då förstod hon att behovet var större än någonsin. Aktiviteterna flyttade istället utomhus och man började även erbjuda en digital plattform som komplement. 
Läs om Sveriges Radios intervju här
 ————————————————————————

LFI hjälper Södertälje-familjer som hamnat i skuggan av Corona

Coronapandemin påverkar oss alla, mest påtagligt de som insjuknar och deras anhöriga. Men det finns en annan grupp människor i samhället som prövas hårt i spåren av viruset. Nu har fem organisationer gått samman för att hjälpa dem.

Läs mer här

—————————————————————————–

Paloma ger pysseltips till påsken

Läslandets egna Paloma Winneth råkar även vara en påskpyssels-expert! Sveriges Radio tog del av hennes tips inför påsken.  

Se Sveriges radios inslag här.

—————————————————————————–

Så ska barn i Rinkeby peppas att läsa mer 

https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/sa-ska-barn-i-rinkeby-peppas-att-lasa-mer/reptby!N9nhAgC3smxVOcgud62TDg/?fbclid=IwAR0ACbI_OMnsbJMGpR–3W4s9_EIH8lCEVlW-ZX8OYaJ1635Uj6pNNO2BQY

—————————————————————————–

Läslandet kommer till Rinkeby

Vi är så glada över att utveckla vår verksamhet och nå ut till fler deltagare. Läslandet kommer till Folkets Hus i Rinkeby varje fredag med deras fyrdimensionella högläsning. 

Nyhetsbyrån Järva skriver om oss här

—————————————————————————–

Insändare i LT: “Gilgamesh – oförglömlig teaterupplevelse”

“Det är sannerligen svårslaget att få se de allra yngsta representanterna för det allra äldsta av folk framföra världslitteraturens första och äldsta men evigt unga, odödliga mästerverk”, skriver insändaren Per Hägglund. 

Läs hela insändaren här

—————————————————————————–

LT inför Gilgamesh nypremiär

https://www.lt.se/logga-in/gilgamesh-har-nypremiar-pa-oktoberteatern-det-kanns-som-om-jag-upptrader-for-hela-varlden

—————————————————————————–

Gilgamesh nypremiär i Radio P4

I ensemblen finns elva barn i åldrarna 10-15 år som inte tidigare spelat teater på en konventionell scen. 

“Jag blir nervös men det är också jätteroligt” säger Daniel Elia. 

Se Radio P4:s inslag här

—————————————————————————–

ÅWL Arkitekter skänker en gåva till Läsfrämjarinstitutet 

Varje år skänker ÅWL Arkitekter en del av sin vinst till organisationer eller initiativ som skapar värde och engagemang i viktiga frågor. Detta år har de valt att ge en gåva till Läsfrämjarinstitutet för deras arbete att genom litteraturen stärka demokratin, integrationen och delaktigheten i samhället. 

Läs mer här

—————————————————————————–

Länstidningen Södertälje om Läslandets läslov tillsammans med Rabén & Sjögren och B.Wahlströms

“Det är så kul att ha besök av dem och låta innerstaden komma till orten” säger Marlen Eskander, verksamhetschef och grundare till Läslandet och Läfrämjarinstitutet. 

Läs LT:s artikel här

—————————————————————————–

SVT Södertälje om Gilgamesh – jakten på odödligheten

Barnen i Södertälje fick ta sig an det som brukar kallas för världens första litterära verk, Gilgamesheposet. Detta har blivit en teaterföreställning anordnat av Läslandet. 

Se vad SVT skriver här

—————————————————————————–

Assyria TV intervjuar LFI om varför pjäsen Gilgamesh görs

Assyriska TV får nöjet att se vår teaterföreställning om Gilgamesheposet, ett litterärt mästerverk som alla bör känna till. 

Se videon här

—————————————————————————–

LFI vinner Reggio-Emilias 100-språkspriset

https://reggioemilia.se/om-oss/100-sprakspriset/100-sprakspriset/?fbclid=IwAR2lQ2KBl75ws7cJCstydyF2kw-G6hOyAFWMu0RvqnQMxAKXUC418TlyozM

—————————————————————————–

Marlen Eskander på Läsfrämjarinstitutet får Gulliverpriset 2019

Det är en ära att få tilldelat ett så prestigefullt pris och självklart vill vi dela med oss av vad flera nyhetskällor skrivit om oss. 

“Det känns overkligt. Jag har inte tagit in det än. Känns jättebra när jag tittar på vilka som fått priset förut” säger Marlen Eskander, grundare för LFI.  

Läs samtliga artiklar:

Södertäljeposten

Länstidningen

SVT

iBBY: International Board on Books for Young People

—————————————————————————–

Läsfrämjarinstitutet är en av finalisterna till Årets innovation

Läs mer här

—————————————————————————–

Läsfrämjarinstitutet prioriterar barn och ungas läs- och språkutveckling

https://kultwatch.se/2018/11/01/lasframjarinstitutet/ 

—————————————————————————–

Minister invigde Läslandet

Från början var det ett projekt “läsa för integration” som pågick, men nu har de startat en organisation för att kunna fortsätta utveckla barnen. Därför har de också bytt namn till “Läslandet” som vänder sig till barnfamiljer” skriver SVT. 

Läs mer vad SVT och LT skriver om invigningen. 

—————————————————————————–

Läsambassadören checkar in: Böcker, förebilder, gemenskap

Här kan du se läsambassadören berätta mer om läsfrämjande och sina möten med läsinspirerande personer, vilka en av dem var LFI.  

Se hela filmen här

—————————————————————————–

Lilla Aktuellts reportage om kampanjen #läsochmät

https://www.svtplay.se/video/18043903/lilla-aktuellt/lilla-aktuellt-16-maj-19-15-1?start=auto

—————————————————————————–

Där sagan dansar

Biblioteksbladet intervjuar grundaren av LFI Marlen Eskander bland annat om vikten av att vara nära besökarna, att det vi gör ska vara tillgängligt och inte alltför dyrt. 

Läs mer här

—————————————————————————–

Kortfilm om LFI av Telge energi

Om du önskar veta mer om LFI se hela filmen här

—————————————————————————–

Böcker för möten och integration

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.3139439-bocker-for-moten-och-integration 

—————————————————————————–

Nu får verksamheten 5i12-priset

http://lt.se/nyheter/sodertalje/1.3334278-lasa-for-integration-belonas

—————————————————————————–

Prisat läsprojekt för barn öppnar i Hovsjö centrum 

“Jag vill se en Pippi växa fram i varenda tjej som är här… hon testar och bryter normer konstant och hon är feminist. Det vill jag se i varenda tjej”. Det säger Marlen Eskander, initiativtagare till Läsa för integration – projektet som vill bygga broar till det svenska samhället genom böcker och läsande. 

Läs hela artikeln här

—————————————————————————–

LO prisar Södertäljeprojekt

https://www.lo.se/start/play_startsida/los_kulturpris_2016_till_lasframjande

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/lo-prisar-sodertaljeprojekt 

—————————————————————————–

Barnens egna sagor får liv – tornados, märkliga män i röda hattar och grön slips, trollkarlar och magiska portaler

http://lt.se/nyheter/nyheter/1.4070983-barnens-egna-sagor-far-liv

—————————————————————————–

Assyriska Kvinnosektionen i Södertälje driver ett unikt projekt i Assyriska Föreningen

“Jag känner inte till något läsfrämjande projekt som är så unikt och arbetar som ni gör på ett så kreativt, lekfullt och glädjande sätt. Oftast är läsning förknippat med måsten men ni gör det så roligt och glädjefyllt för alla inblandade” berättar förlagschefen på En Bok För Alla. 

Se videon här

—————————————————————————–

Läsa för integration inslag i Assyria TV

Det är så kul att vi blir uppmärksammade för vårt arbete, och idag fick Assyriska TV följa med i våra familjeaktiviteter. 

Se samtliga filmer:

Blinkleken

Barnteater

LFI 

—————————————————————————–

Läsfrämjarinstitutet vinner Bokmässans bildningspris 

“I sitt arbete förenar Läsfrämjarinstitutet två av årets teman på Bokmässan. Läsning är ju själva grunden i verksamheten – men genom sitt inkluderande och stärkande arbetssätt gör de även en viktig insats för demokratin där det behövs som allra mest” säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan. 

Läs mer på Bokmässan här

Läs vad Länstidningen skriver här

—————————————————————————–

Regeringen beslutar om nytt Läsråd och Marlen Eskander tar plats där 

Att kunna läsa är en grundläggande demokratisk rättighet. Det är avgörande för att kunna ta del av samhällslivet och tillgodogöra sig information men också ett sätt att upptäcka nya världar genom det lustfyllda läsandet. Därför inrättas ett nytt permanent läsråd inom Kulturrådet. Läsrådet kommer att vara drivande och samordnande i det läsfrämjande arbetet i Sverige. 

Läs regeringens pressmeddelande här. 

—————————————————————————–

LFI visar vägen till språket 

 Läsfrämjarinstitutet (LFI) i Hovsjö växer så det knakar. Nu kan även äldre barn och vuxna komma och få se böcker få liv på scenen. 

Reportaget publicerades först i Södertäljeposten 26 augusti och därefter digitalt på lt.se 

—————————————————————————–

Marlen Eskander gästar TV4 Nyhetsmorgon 

Läskunnighet är förstås en viktig förutsättning för att unga ska etableras i samhället. Inte minst är det även en nyckel till att förstå sin omvärld. Marlen Eskander, från Läsfrämjarinstitutet, jobbar med just läsfrämjande i utsatta områden och förklarar hur stor skillnaden kan vara i barns ordförråd som inte läser. 

Se inslaget här.

—————————————————————————–

Moderna Museet ska gästa Hovsjö 

 Moderna museet är i veckan i Hovsjö för ett samarbete med Läsfrämjarinstitutet. Syftet är bland annat att göra konst mer tillgänglig för fler. – Vi vill stimulera till skapande hos en målgrupp som inte har en given plats i kulturens ekosystem, säger Berolin Deniz.

Läs mer här

—————————————————————————–

Flygande reporter – Järvaveckan 

Hanna Palm, Järvaveckan Lives flygande reporter. Reser landet runt och låter rösterna höras. Idag träffar vi Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet. Vi får höra mer om deras verksamhet och hur de arbetar för integration och barnens rätt att bruka språkets makt. 

Se inslaget här. 

—————————————————————————–

 

 

Shopping Basket