20230607_120411_0000

VÄLKOMMEN TILL LÄSLANDET I SOMMAR!

Många roliga gratisaktiviteter för barn, ungdomar och familjer. Se nedan för mer information

SOMMARKOLLON

Till våra sommarkollon anmäler du till info@lfi.se och uppger följande:

– barnets namn

– förälders namn och telefonnummer

– vilket kollo ditt barn vill delta i

– eventuella allergier/kostvanor

Plats: Läslandet i Hovsjö, Gröndalsvägen 1E Södertälje

Tid: kl 10:00-15:00, för samtliga kollon och dagar.

Vi bjuder på lättare lunch. Ha oömma kläder, och skicka gärna med barnen ett ombyte vid behov.

🎭 Teater- och improvisationskollo v. 25 19-22 juni (för ålder 10-14) Anmäl senast 14 juni

Det här kollot är för dig som är nyfiken på, eller redan tycker om, att spela teater och göra teaterlekar. I den improviserade teatern övar vi samspel, lyssnande och att ta tillvara vår spontanitet. På ett lekfullt sätt tränar vi teaterns grunder – kroppsnärvaro, fantasi, samarbete, avslappning, röst och koncentration. Fokus ligger på att ha kul samtidigt som vi får tillgång till en massa viktiga verktyg som är bra både i teatern och i resten av livet.

🎨 Konst och demokratikollo v. 26 26-30 juni (för ålder 13-17) Anmäl senast 21 juni

Är du mellan 13 och 17 år? Älskar du att måla, skriva och är nyfiken på konst? Vill du vara med och skapa en plats för demokrati, möten och roligt häng vid Marenplan? Då är Grafikens Hus och Läsfrämjarinstitutets Konst- och demokratikollo något för dig i sommar! Tillsammans med konstnären Sissela Nordling Blanco, poeten och musikern Daniel Boyacioglu och konstpedagogen Emma Dominguez kommer du att få skriva texter, måla och skapa konstverk. Du kommer också att få delta i målningen av möbler vid Marenkajen och arbeta med texter och poesi som kan skrivas på möblerna. Dessa möbler kommer att fungera både som en plattform för uttryck i text, färg och form och som en mötesplats för demokrati, inflytande och firande!

🃏Konstkollo med Moderna Museet v. 27 3-7 juli (för ålder 9-12) Anmäl senast 28 juni

Vårt konstkollo i samarbete med Moderna Museet har varit en hit år efter år, och självklart vill vi erbjuda den till ännu fler barn i år! Under en hel vecka kommer vi att utforska alla former av konst. Som deltagare på kollot kommer du att få möjlighet att testa och utforska ditt konstnärliga sinne utan begränsningar eller regler. Du behöver inte ha några förkunskaper, kom bara som du är med en nyfiken inställning!

ÖPPEN FAMILJEAKTIVITET MED 4D-HÖGLÄSNING: Gratis aktivitet.
Mellan v. 24-33:

Vår 4D-högläsning kommer flytta utomhus under hela sommarperioden. Där kommer du som barn och medföljande vuxen få vara med och gestalta en ny bok varje vecka, genom teater, sång och dans. Vi håller även i en efterföljande workshop kopplat till bokens ämne. Ingen anmälan krävs, öppen för alla familjer med barn 3-9 år. Gratis aktivitet. Mellan v. 24-33 är vi på följande platser:

– Tisdagar kl 14-16 i fontänparken i Hovsjö bredvid Läslandet.

– Onsdagar kl 14-16 i Husby gård.

– Torsdagar kl 15-17 parkleken Rinken i Rinkeby

– Fredagar kl 14-16 Erikslundsparken Tensta.

🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺 🌺

(Slutna Kollon)

GILGAMESH-KOLLO 7-13 augusti (Slutet kollo enbart för våra skådespelare i Gilgamesh-föreställningen)

Läslandet kommer i slutet av augusti att presentera en teaterföreställning baserad på världens första litterära verk – “Gilgamesh – Jakten på odödligheten”. Det är en 4000 år gammal berättelse om vänskap och livets mening. Vi är stolta att presentera en ensemble av enbart barn i åldrarna 9-16 år, som under hela vårterminen 2023 repeterat inför den officiella föreställningen 26-27 augusti. Detta kollo ska hjälpa dem att djupdyka in i sina karaktärer och i berättelsen. 

LÄSLANDET HÄMTAR LÄSA ÄGER mellan v. 25-33

Läslandet samarbetar med den läsfrämjande organisationen Läsa äger för att minska sommarlovstappet i läsningen. Våra feriepraktikanter kommer åka ut till Södertäljes fritidshem och högläsa för barnen på plats, samt uppmuntra till rörelseglädje genom olika roliga aktiviteter. Sluten aktivitet för alla barn som redan är anmälda på fritidshemmen. Är du förälder och vill veta mer om denna aktivitet, maila till info@lfi.se

IMG_2535

Marlen Eskander, invald i kommittén En svensk kulturkanon

Idag presenterar Regeringen kommittén för kulturkanon och i den ingår Läsfrämjarinstitutets grundare tillika verksamhetschef Marlen Eskander. Det är ett direktiv förordnat av kulturminister Parisa Liljestrand.

– Regeringen har fattat beslut om att ta fram en kulturkanon. Kulturkanon lyfter vikten av kultur och konstens betydelse för Sveriges gemensamma vetande som viktig del av allas rätt till kunskap och bildning. Jag känner mig hedrad att få vara med och bidra med mina kunskaper och perspektiv till det arbetet. Jag ser fram emot att samlas med kommittén och påbörja arbetet, säger Marlen Eskander. 

Kommittén ska bland annat:

 • utse konst- och kulturområden som ska ingå i en svensk kulturkanon,
 • fastställa vilka kriterier som ska gälla vid valet av verk till en svensk kulturkanon,
 • utse deltagare i expertgrupper utifrån sakkompetens inom respektive område,
 • uppdra åt varje expertgrupp att självständigt, enligt de kriterier som kommittén fastställt, avgöra vilka verk som ska ingå i en svensk kulturkanon inom det område som gruppen svarar för,
 • sammanställa en svensk kulturkanon av de verk som väljs ut av expertgrupperna,
 • skapa en öppen och inkluderande process vid framtagandet av en svensk
  kulturkanon där allmänheten ges möjlighet att komma med förslag, och 
 • föreslå hur en svensk kulturkanon ska kunna hållas relevant över tid.

Övriga ledamöter är:

Gunilla Kindstrand, journalist
PJ Anders Linder, chefredaktör Axess
Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap   

Läs mer på:
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/02/ledamoter-i-kommitten-en-svensk-kulturkanon-forordnade/

Sportlovskollo

SPORTLOVSKOLLO PÅ LÄSLANDET!

Är du 10-14 år? Sök till vårt nästa kollo!

Under sportlovet bjuder vi in till ett SPORTLOVSKOLLO på Läslandet. I samarbete med Livet Bitch scenkonst kommer du få testa på teater, skrivande och skapande tillsammans med konstnärer och skådespelare. Fyra dagar fyllda av kreativitet! Veckan avslutas med öppet hus och ett vernissage där familjer och vänner får se allt du skapat.

Kollot är gratis!

📍Plats: Läslandet i Hovsjö, Gröndalsvägen 1E Södertälje

📩 Anmäl via mail till info@lfi.se med:

 • Ditt barns namn och ålder
 • Förälders telefonnummer

🗓 Schemat för veckan:

 • Tisdag 27/2 kl 10-15: Actors Studio med Livet Bitch
 • Onsdag 28/2 kl 10-15: Actors Studio med Livet Bitch
 • Torsdag 29/2 kl 10-15: Skrivarworkshop och skapa i vår ateljé
 • Fredag 1/3 kl 12-15: Förbereda inför vernissaget
 • Fredag 1/3 kl 15-17: Öppet hus och vernissage för vänner och familj!

————————————

Kollot är arrangerat av:

Läslandet och Livet Bitch Scenkonst

5354313e-bc37-415d-883b-a994882d9a94

Anmäl dig till LFI:s föräldrautbildning!

Efter vårens succé startar vi åter igång föräldrautbildningarna med vår egna föräldra-coach Maria Geni. Är du intresserad av att gå LFI:s föräldrautbildning? Det blir en tid då du investerar i dig själv och din familj.

 • Under 10 träffar kommer vi att djupdyka kring vad det innebär att vara förälder i dagens snabbt föränderliga samhälle och vad vi kan göra för att mäkta med det ansvar som föräldraskapet innebär. Som föräldrar behöver vi må bra och ta hand om oss för att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn. Vi kommer att titta på de värderingar, normer och förväntningar vi bär på, som många gånger passerar obemärkt förbi eftersom de programmerats i oss sen barnsben. Vad vill vi överföra till våra barn och vad vill vi förändra/bryta?
 • Vi pratar om vår biologi, om kroppen och nervsystemet och hur den påverkar våra känslor och beslut. Vet vi hur vi ska lära våra barn reglera sina känslor, hur de ska hantera stress och motgångar. Vi behöver själva besitta denna kunskap och leva ut den i vår vardag för att kunna föra den vidare till våra barn så att de blir välmående och fungerande vuxna.
 • Hur hjälper vi våra barn navigera mellan sina olika språk, kulturer och identiteter? Är mellanförskap en styrka eller en svaghet?
 • Vi pratar om internet och media och de faror som finns samt hur vi kan skydda våra barn från dem. Är vi medvetna om hur våra barn påverkas av de bilder och språk de ser och hör på nätet? En stor del av dagens mentala ohälsa bland ungdomar beror på social media.

Att dessutom få tackla dessa frågor med andra föräldrar är ovärderligt. Erfarenhetsutbytet och igenkänningsfaktorn gör att man stärks och får nya perspektiv. Men framför allt förstår man att man inte är ensam om föräldraskapets svårigheter och utmaningar.

Kursen finns på svenska, engelska och arabiska, och kan ske både dagtid och kvällar! Om du är intresserad av att anmäla dig så hör av dig till vår föräldracoach maria@lfi.se

Höstkollo

HÖSTKOLLO – TESTA ATT VARA KONSTNÄR FÖR EN VECKA!

Är du mellan 13–17 år, gillar att måla, skriva och är nyfiken på konst? Kom på Grafikens Hus och Läsfrämjarinstitutets Höstkollo, 30 oktober till 3 november. 

Tillsammans med Grafikens Hus konstpedagog Emma Dominguez och studenter på Konstfack kommer du att få testa på hur det är att vara konstnär under en vecka. Vi är först på Läslandet i Hovsjö, Södertälje och skriver texter. Sen åker vi tillsammans till konstnärliga högskolan Konstfack i Stockholm. Där får du se hur det är att studera konst, design och konsthantverk och träffa studenter. Du får även testa på att arbeta i verkstäderna. Vi avslutar veckan med en utställning på Konstfack, där du får visa upp det du skapat under höstkollot.

Tema för kollot är: Vilken berättelse bär du på? 

Höstkollot genomförs av Grafikens Hus och Läsfrämjarinstitutet i samarbete med Konstfack, som är en konstnärlig högskola inom konst, design och konsthantverk.

Plats: Två dagar på Läslandet i Hovsjö, Södertälje och tre dagar på Konstfack vid Telefonplan, Stockholm.
När: 30/10-3/11
Tid: 11.00-17.00
Mat och dryck: Vi bjuder på lunch och fika.

Anmälan senast 20 oktober till info@lfi.se. Ange i mailet följande:

Deltagarens namn
Förälders namn och telefonnummer
Eventuella allergier eller andra behov
Max 12 deltagare, först till kvarn, anmäl dig så snart du kan för att säkra en plats

Obs! Ta med oömma kläder och skor, då vi kommer arbeta med färg och andra material som kan kladda.

IMG_7490

Läsfrämjarinstitutet visar GILGAMESH – jakten på odödligheten

Det som sägs vara världens första litterära verk, över 4000 år gammal, kommer tillbaka i ny tolkning! Vi är stolta att presentera vår tolkning av berättelsen med en ensemble bestående av enbart barn och unga i unik samverkan med elever från El-sistema och spelare från Assyriska fotbollsföreningens A-lag (deltar bara under premiären, lördag den 26/8). 

Detta har varit ett riktigt passionprojekt med start redan hösten 2022. Barnen och ungdomarna i ensemblen har under varje vecka bearbetat och djupdykt in i sina karaktärer och repeterat både hemma och på Läslandet. I maj hade vi en exklusiv familjevisning och snart är det officiellt PREMIÄR! Biljetter hittar du längst ned i inlägget.

Om pjäsen:

Världens mäktigaste kung Gilgamesh är hård och hänsynslös. Tills den dag då han lär känna Enkido, hans jämlike, som är skapad av gudarna för att påminna Gilgamesh om hans goda sidor. Tillsammans ger de sig ut på äventyr och möter vidunderliga monster, gudar och gudinnor. Berättelsen har inspirerat den grekiska litteraturen, och till och med Bibeln. Det är en berättelse som bjuder på allt: spänning, humor och drama. Följ med på jakten efter odödligheten och sökandet efter svar på de existentiella frågorna. Upplev vänskap, hjältedåd och mod och lär känna Ishtar, Siduri, Utnapishtim och historiens äldsta superhjältar!

Ensemble, roller och namn:

Rådgivaren – Anna-Kristina Boutros
Gilgamesh – Vardan Harutyunyan
Ishtar – Alexandra Chanay Bozan
Murare – Mirabel Nneoma Madukwe
Smed – Sebyon Masso
Bondflicka – Maria Ecer
Bondflicka – Mitchelle Ken
Krukmakare – Marina Manouk
Budbärare – Marcela Alkello
Enkido – Tony Suleiman
Artister – Innana, Isabelle, Zaynab, Marina
Poeten – Selina Sharojan
Himmelstjuren – Sebyon Masso
Gud 1 – Innana Eskander
Gud 2 – Isabelle Manouk
Gud 3 – Nelly Guldbrandsen 
Skorpion – Michael Ken
Skorpion – Selina Sharojan
Siduri – Tiama Maraha
Utnapishtim – inspelad röst, Yelda Hadodo

El-sistema:
Gloria Yalda – flöjt
Rami Matshar – flöjt
Christina Sattar – flöjt, oboe
Evan Al Sammour – klarinett
Jakob Askar – slagverk

Lärare: Olympia Tavlaridou

Produktionsteam:

Manus: Berolin Deniz
Regi: Nurbo Bozan
Teaterpedagog: Per Sörås
Teatercoach : Yelda Hadodo
Kostym: Jessica Norin och Tiodora Jomma
Ljus och ljudteknik: Oktoberteatern
Livemusik: El-Sistema Södertälje
Produktion: Marlen Eskander
Projektet finansieras med stöd från Statens kulturråd.

—————————

Pjäsen passar barn från ca 7 år samt ungdomar och vuxna.

DATUM: 26 och 27 augusti

Tid: kl 13:00 båda dagar. 

Längd: ca 45 min

Språk: svenska

Plats: Oktoberteatern i Södertälje

För biljetter klicka här

uppe

Marlen Eskander ny ledamot för Statens kulturråd


Läsfrämjarinstitutets grundare och verksamhetschef Marlen Eskander har av regeringen den 16 mars valts in som en av de nya ledamöterna i Statens kulturråd.

– Jag är mycket glad och hedrad över förtroendet att få kliva in som styrelseledamot. Att jag får vara med och bidra med mina kompetenser, erfarenheter, och perspektiv i ett så hedersamt och viktigt uppdrag, säger Marlen.

Statens kulturråd (Kulturrådet) är en central förvaltningsmyndighet inom kulturområdet. Kulturrådet ansvarar för frågor som rör teater, dans, musik, litteratur, kulturtidskrifter, folkbibliotek, konst, museer, utställningsverksamhet, kulturforskning med mera. Kulturrådet fördelar statligt stöd inom kulturområdet, ger regeringen underlag för kulturpolitiska beslut och informerar om kultur och kulturpolitik.

– Statens kulturråd har en central roll inom kulturpolitiken. Myndighetens viktiga uppdrag har en stor spännvidd inom hela kulturområdet. Det är därför av betydande vikt att styrelsen har en bredd i erfarenhet och djup kunskap om kulturområdet, vilket jag är övertygad om att styrelsen nu har, säger kulturminister Parisa Liljestrand på regeringens hemsida.

Samtliga nya ledamöter

Paula Crabtree, konstnär och rektor för Stockholms konstnärliga högskola
Marlen Eskander, socialantropolog och verksamhetschef vid Läsfrämjarinstitutet Leif Jakobsson, kulturråd och tidigare direktör för Svenska kulturfonden
Svante Nordin, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet.

 

Marlen Eskender
Grundare och Verksamhetsche

 

Skärmavbild 2022-10-23 kl. 20.18.02

Hur pratar du med barn om skutvåldet?

Hur pratar du med dina barn om skjutningar och andra krissituationer? Det är en fråga som många föräldrar i Södertälje ställt senaste veckorna och därför bjöd vi på Läsfrämjarinstitutet in till föräldrasamtal med föräldracoachen Maria Geni och kommunpolisen Martin Lazar.

Det var ett mycket uppskattat samtal, både för oss och för de närvarande föräldrarna att få gedigna råd kring hur du pratar med ditt barn om skjutningar, men även förstå vad du som förälder kan göra för att förhindra att ditt barn vänder sig till kriminaliteten. Ni föräldrar är barnens yttersta och viktigaste ambassadörer inför ett demokratiskt samhälle och det är tillsammans med er som vi skapar ett tryggt Södertälje, och ett tryggt Sverige.

Se samtliga inslag på vår Facebook-sida

Skärmavbild 2022-10-23 kl. 19.57.17

Alfons Bokalen

Läsfrämjarinstitutet tilldelades Alfons Bokalen 2022 för vårt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna.

Motiveringen lyder:
”För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”.

”Läsfrämjarinstitutet gör ett fantastiskt arbete i områden som annars inte nås av särskilt mycket barnkultur. Med sin fyrdimensionella läsning presenterar de barnlitteratur och bjuder in barnen att som medskapare ta berättelserna till sin verklighet. Den glädje och magi som uppstår i rummet är något som jag vet att Gunilla skulle ha uppskattat och sett storheten i” säger Sofia Hahr, Gunilla Bergströms förläggare på Rabén och Sjögren.

Det är en ära att bli tilldelad detta pris tillsammans med andra tidigare vinnare som alla arbetar för barn och kultur. TACK!